Overslaan en naar de inhoud gaan

Meta descriptions zijn langer in Google Search: wat nu?

De meta descriptions in de Google zoekresultaten zijn sinds november vorig jaar een stuk langer. Bij verschillende zoekopdrachten kun je dit al zien. Wat is deze aanpassing precies en wat zijn de gevolgen voor je SEO-copywriting?

Van 160 naar ongeveer 320 tekens

Dat meta descriptions nu nog belangrijker zijn weet je van onze blogpost in juli. In november 2017 deed Google hier nog een aanpassing voor. Zo zijn een aantal meta descriptions in de zoekresultaten langer geworden. Sommige beschrijvingen zijn nu 4 regels lang en dit zowel voor desktop als mobiel. Dit komt min of meer overeen met 300 tekens.

Schrijf zelf je metatags

Heeft je site een Content Management Systeem waarin je de meta tags kunt aanpassen? Maak er gebruik van! Plaats in je title tag en description tag je belangrijkste zoekwoord(en). Verleng je metatags met nuttige info. Antwoord op de zoekvraag. Laat je de meta desciption liever door Google bepalen? Dan geef je de controle af en misschien ook wel die belangrijke speurende klant...

Meer informatie …

Vroeger moest je als content marketeer de belangrijkste info in 160 tekens proppen en daarmee ook  nog eens de surfer overtuigen om verder te klikken. Nu heb je dus ruimte om dieper op je onderwerp in te gaan en de bezoeker te verleiden tot een klik. En de zoekende gebruiker? Die vindt gemakkelijker de juiste informatie terug. Soms vindt hij al het antwoord op zijn vraag zonder te moeten klikken.

… minder kliks?

De zoekmachinegebruiker weet nu ook beter wanneer een website zijn vraag niet zal beantwoorden. Je ziet hierdoor een daling in de click through rate. Maar dit is positief! Beter kwalitatief bezoek dan een klik gevolgd door een onmiddellijke bounce. Toch?

Relevantie scoort

Of zoals Google het zegt in zijn mission statement:

“We willen de informatie van de wereld voor iedereen verzamelen, en voor iedereen toegankelijk maken in slechts één klik.”

Google benadrukt al enkele jaren het belang van relevantie. Investeer hier tijd in en ontdek het effect aan je positie in de zoekresultaten (pagerank). Je loopt misschien wat kliks mis, maar je beantwoordt de vragen van je zoeker. En daar draait het om. Zo vinden nog meer zoekenden de weg naar jouw website. En als je ze daar kunt verleiden tot je producten of diensten? Jackpot!

Tips voor de online copywriter

  1. Optimaliseer je meta descriptions.  
  2. Gebruik de belangrijkste zoekwoorden en laat een sterk staaltje copywriting zien.
  3. Controleer of de aanpassing zichtbaar is in de zoekresultaten en wat het effect is op je resultaten.

Dankzij de langere meta descriptions kun je meer relevante informatie kwijt in de Google zoekresultaten. Overtuig en trek zo de écht geïnteresseerde zoeker naar je website. Natuurlijk is er meer nodig voor je SEO dan het aanpassen van metatags.

Je site beter optimaliseren voor SEO?

Vraag ons advies